PAALTERREUR
Van kleins af aan heb ik met voetballen de basis aangeleerd gekregen. Standaardprocedures die je uitvoert bij bepaalde situaties. Zelf heb ik drie jaar in de jeugd van V.V. Rheden mogen voetballen. In de jaren negentig was dit qua amateurniveau van het eerste elftal en de jeugdelftallen A1, B1 en C1 echt een gerenommeerde voetbalclub. Om in de jeugd van V.V. Rheden te mogen voetballen, moest je een testtraining afwerken. Was je niet goed genoeg, dan hoefde je ook niet te komen. Na een testtraining kreeg ik een tijdje later te horen dat ik mocht komen. Mijn trainer in de C1 was Jan van Eijck en hij was tevens de hoofdtrainer van het eerste elftal. De beste trainer die ik ooit gehad heb.
Driemaal per week trainen. Op de dinsdag-, donderdag- en vrijdagavond. De vrijdagavond was de tactische training, om de puntjes op de i te zetten voor de wedstrijd van de volgende dag. Een continue terugkerend repertoire. De basisdingen er iedere week weer instampen. De looplijnen bij een vrije trap om de muur heen, gestaffeld staan bij een ingooi mee, het elftal als een harmonica meebewegen als de bal aan de andere kant van het veld was bij de tegenstander en ook hoe te staan bij een corner tegen.
Aangezien ik rechtsback was, is dit me altijd bijgebleven, want ik moest dan ook mijn taak uitvoeren bij die corner tegen. Mijn functie was heel simpel. Kwam de corner van mijn rechterkant dan dekte ik de eerste paal af, kwam de corner van de andere kant dan dekte ik vanuit mijn positie de tweede paal af. Nogmaals: simpel.
Het is al jaren een trend bij veel ploegen in het hedendaagse profvoetbal om de palen niet af te dekken bij een corner tegen. In mijn ogen is dat een onbegrijpelijke keuze. De reden om dit niet te doen is dat je meer veldspelers gebruiksklaar hebt staan om in balbezit direct goed te kunnen counteren. Ridicuul als je het mij vraagt. Waarom zou je het risico nemen om een tegendoelpunt te incasseren bij een 0-0 stand? Zelfs als je met 4-0 voor staat wil je toch die heilige nul houden? Als ik keeper zou zijn al helemaal. Je bent notabene prof.
Het ultieme voorbeeld voor mij is de Champions League Finale van 2014 tussen Real Madrid en Atletico Madrid. Bij de stand van 0-1 in het voordeel van Atletico krijgt Real een corner. De klok geeft aan dat ze in minuut 92 zitten en Atletico staat op de drempel om de eerste Champions League ooit in haar clubhistorie te winnen. Dichttimmeren die zestien en je doel zou ik zeggen! Echter krijgt Real verdediger Sergio Ramos de bal op zijn hoofd en stuurt deze naar de lange hoek toe. Keeper Courtois van Atletico kan er niet bij en omdat er geen ploeggenoot van Courtois bij deze hoek staat ploft de bal in het netje. 1-1, verlenging en in deze verlenging loopt Real uit naar een 4-1. Dag Champions League voor Atletico. Echt onbegrijpelijk. Doodsimpel had een speler van Atletico de bal weg kunnen poeieren bij de tweede paal, maar dan had hij er natuurlijk wel moeten staan.
Royston Drenthe maakt mijn verhaal sterker. Hij was het die afgelopen vrijdagavond in de 89ste minuut tijdens een Sparta – F.C. Dordrecht in de Keuken Kampioen Divisie een bal bij de eerste paal bij een corner tegen wegkopte. De stand was op dat moment 3-2 in het voordeel van Sparta. Door deze simpele actie pakte Sparta drie kostbare punten en dat was dus zonder een Drenthe bij die eerste paal maar een puntje geweest.
Vitesse doet hier met pijn in mijn hert net zo hard aan mee aan ongedekte palen. Kijk de 1-0 tijdens de wedstrijd F.C. Basel 1893 – Vitesse in de derde voorronde van de Europa League maar even terug. Kopbal naar de lange hoek toe uit een corner tegen, geen veldspeler van Vitesse die bij de paal staat, keeper Eduardo kan er niet bij: doelpunt. Ik stond die wedstrijd in het uitvak en heb de hele boel bij elkaar gevloekt. Het strikje ontbrak nog net om dit doelpunt dat Vitesse zo cadeau gaf. F.C. Basel 1893 posteerde trouwens tijdens deze wedstrijd wel een mannetje bij de eerste en tweede paal bij een corner tegen. Slim? Nee, doodnormaal.
Niet alle doelpunten kunnen voorkomen worden door bij een corner tegen iemand bij de palen te zetten. Als de bal net onder de lat valt kun je er niet bij. Echter geef je op seizoenbasis zomaar twee à drie doelpunten weg door zo te verdedigen. Doodzonde en daarbij zo knullig. Amateuristisch. Ooit hoop ik dat Vitesse dit amateurisme eruit kan slopen. We zijn immers een profclub en geen F.C. Bal op het Dak 7.
